Δημοσιεύσεις

Βλαστικά Κύτταρα από τα Δόντια

3 Μαρτίου, 2019 |


Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;
Πρόκειται για αρχέγονα κύτταρα τα οποία κατόπιν κρυοσυντήρησης μπορούν να μετατραπούν σε άλλο είδος κυττάρων και να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Τι είδος κυττάρων υπάρχουν στον οδοντικό πολφό;
Οδοντοβλάστες: είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό του οδοντικού πολφού και της οδοντίνης.
Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα: αναφέρονται ως τα κύτταρα που αυξάνουν την αμυντική και αναδρομική λειτουργία του οργανισμού κατόπιν εμφύτευσης τους σε άλλο όργανο ή ιστό.

Που χρησιμοποιούνται τα βλαστικά κύτταρα του πολφού των δοντιών;
1. Αποκατάσταση μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα.
2. Αναδόμηση οστών μετά από κάταγμα.
3. Θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων πχ μυική δυστροφία του Duchene.
4. Θεραπεία χρόνιων περιοδοντικών νόσων.
5. Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας.
6. Αποκατάσταση τερηδονισμένων δοντιών.
7. Δημιουργία οστικών μοσχευμάτων για καθοδηγούμενη οστική αναγέννηση.
8. Παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Ποιες άλλες πηγές βλαστικών κυττάρων υπάρχουν;
1. Βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών.
2. Βλαστικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα.
3. Βλαστικά κύτταρα από το λιπώδη ιστό.
4. Βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο ή πλακούντα.

Ποια δόντια θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί δότες βλαστικών κυττάρων;
Οι νεογιλοί κεντρικοί τομείς, οι νεογιλοί πλάγιοι τομείς και οι νεογιλοί κυνόδοντες άνω και κάτω γνάθου όταν πρόκειται για παιδιά, ενώ εάν πρόκειται για ενήλικες, οι σωφρονηστήρες (φρονιμήτες).

Γιατί να δώσω βλαστικά κύτταρα από τα νεογιλά δόντια του παιδιού μου;
Οι επιστήμονες του εθνικού ιδρύματος υγείας των Η.Π.Α που ανακάλυψαν την μέθοδο, διαπίστωσαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των νεογιλών δοντιών αναπαράγονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι εκείνων των άλλων πηγών. Τα βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών και το περιφερικό αίμα είναι διαδικασίες επίπονες και χρονοβόρες, ενώ από το λιπώδη ιστό εφαρμόζονται κατά τη λιποαναρρόφηση, καθώς επίσης και του ομφαλίου λώρου κατά τον τοκετό. Εξ' άλλου τα δόντια είναι μια δεύτερη πηγή άντλησης των βλαστικών κυττάρων, σε περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί οι αναφερόμενες πηγές, αλλά παράλληλα είναι και πιο οικονομική μέθοδος.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Επικοινωνείτε με τον οδοντίατρο σας και αυτός θα σας κατευθύνει για τις υπάρχουσες εταιρείες. Αφού επιλέξετε την εταιρεία διαχείρησης βλαστικών κυττάρων που επιθυμείτε, σας παρέχεται ένα κυτίο μεταφοράς των εξαχθέντων δοντιών (τα οποία είναι σε φάση φυσιολογικής απόπτωσης) όπου και διατηρείτε στο ψυγείο 12 ώρες πριν την εξαγωγή του δοντιού. Συμπληρώνετε μια αίτηση και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό προς την αντίστοιχη εταιρεία και ένα έντυπο με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Τοποθετείται το εξαχθέν δόντι στο κυτίο από τον οδοντίατρο και ο τελευταίος συμπληρώνει κάποια συνοδευτικά στοιχεία για το δόντι. Αφού το κυτίο φύλαξης σταλεί στην εταιρεία, στα εργαστήρια πλέον γίνεται αφαίρεση του οδοντικού πολφού από τον οποίο απομονώνονται και μπαίνουν στη διαδικασία κρυοσυντήρησης τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία διαρκεί μια εβδομάδα, οι γονείς ενημερώνονται για το ιατρικό πόρισμα με γραπτή επιστολή και με λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της εξέτασης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: πρόκειται για μια διαδικασία δεύτερης ευκαιρίας στο παιδί σας (σε περίπτωση που δεν κρατήσατε βλαστοκύτταρα κατά τον τοκετό)... αξίζει σίγουρα να ενημερωθείτε από τον/την οδοντίατρό σας και να συζητήσετε μαζί κατά πόσο θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμη.