Δημοσιεύσεις

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

3 Μαρτίου, 2019 |


Πρόκειται για στηρίγματα μεταλλικά (τιτανίου) ή ζιρκονίας, υψηλής αντοχής και αποστείρωσης συμβατά και αποδεκτά από το οστούν των γνάθων όπου και καλούνται να ενσωματωθούν με αυτό (οστεοενσωμάτοση) δημιουργώντας έτσι μια αυξημένη σταθερότητα. Στην ουσία, αντικαθιστούν τη χαμένη ρίζα του εκλιπόντος δοντιού.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης τους;
Γίνεται με τοπική αναισθησία, στο οδοντιατρείο. Δεν πονάει η τοποθέτηση, πρόκειται για χειρουργική διαδικασία, όπου ανοίγεται ένα φρεάτιο στη θέση του εκλιπόντος δοντιού και εκεί σπειρώνεται το εμφύτευμα. Πιθανότατα μετεγχειρητικά θα καλυφτείτε, με αντιβίωση, και κάποια παυσίπονα εντελώς προληπτικά.
Θα μπορείτε άνετα να επιστέψετε στις εργασίες σας την επόμενη μέρα, εφόσον τοποθετηθεί και μια προσωρινή εργασία αποκατάστασης για αισθητικούς λόγους.
Θα σας δοθεί κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο και θα ορισθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής και επανεξέτασης.
Τελικά μετά τη φάση της οστεοενσωμάτωσης (έξι εβδομάδες) υπό φυσιολογικές συνθήκες ή 3-6 μήνες περίπου σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, θα συνεχισθεί η διαδικασία της αποκατάστασης του εμφυτεύματος, με την τοποθέτηση στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας.

Σε ποιες περιπτώσεις θα αποτελούσα ιδανική ένδειξη τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων;
Σε οποιαδήποτε απώλεια δοντιού- ων σας, από οποιοδήποτε αίτιο π.χ. (περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, συγγενή έλλειψη δοντιών, τραύμα, αισθητική, κτλ.) Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει και η γενική σας υγεία να το επιτρέπει. Για παράδειγμα αν είστε οστεοπορωτικός ή με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, βαρής καπνιστής ή με ανατομικές ανωμαλίες στις γνάθους πιθανότατα δεν αποτελείται ενδεδειγμένη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα. Πάντως ο οδοντίατρος σας θα το αξιολογήσει αυτό, με ένα ιστορικό, πιθανότατα με μια γενική εξέταση αίματος, μια πανοραμική ακτινογραφία ή μια αξονική τομογραφία.

Ποιος είναι υπεύθυνος και ικανός για την τοποθέτηση τους;
Αυτή η στιγμή στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχει ειδικότητα εμφυτευματολόγου ή πιστοποιημένη ειδικότητα.
Κάθε εταιρία εκπαιδεύει με ιδιωτικά σεμινάρια τους οδοντίατρους της, με το δικό της σύστημα εμφύτευσης.
Σε Ευρώπη και Αμερική υπάρχουν οργανωμένες επιστημονικές εταιρείες που πιστεύουν την ικανότητα του οδοντιάτρου να τοποθετεί εμφυτεύματα.
Πάντως δικαίωμα τοποθέτησης έχει ο γενικός οδοντίατρος, προσθετολόγος, περιοδοντολόγος, γναθοχειρούργος (εννοείτε κατόπιν της ανάλογης εκπαίδευσης).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;
1. Προσφέρουν σταθερότητα, διατήρηση των ιστών γύρω από το δόντι και αυτοπεποίθηση.
2. Είναι η πλησιέστερη απομίμηση του εκλιπόντος φυσικού δοντιού.
3. Αποφεύγεται ο τροχισμός παρακείμενων δοντιών για αποκατάσταση ενός εκλιπόντος δοντιού (αντικαθιστά δηλαδή τη γέφυρα). Ενώ σε απώλεια περισσότερων φυσικών δοντιών μπορεί και αντικαθιστά και την κινητή οδοντοστοιχία.
4. Διατηρεί τον οστίτη ιστό, ο οποίος χωρίς την αποκατάσταση με εμφύτευμα ατροφεί και δημιουργεί κρατήρες όπου στην περίπτωση απώλειας πολλών δοντιών δημιουργεί γεροντικό προσωπείο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;
1. Σχετικά υψηλό κόστος (βέβαια όχι για αυτά που πρόσφεραν και για το γεγονός ότι στην ουσία αποκτάτε ξανά το (τα) χαμένο (α) δόντι (α) σας. Βέβαια το κόστος επηρεάζεται και από τον αριθμό των εμφυτευμάτων που απαιτούνται καθώς και το είδος της τελικής αποκατάστασης.
2. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι επειδή βάζουν εμφύτευμα τελειώνουν και οι υποχρεώσεις τους! Λάθος! Χρειάζεται αυξημένη στοματική υγιεινή και συχνές επανεξέτασης στον οδοντίατρο σας αφού ο μικροβιακός παράγοντα είναι αίτιο εμφυτευματίτιδας και απώλειας του εμφυτεύματος. Επειδή η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία όσο απλή και αν είναι, είναι δυνατόν να υπάρχει αυξημένη αιμορραγία, τραυματισμός νεύρων ή του ιγμόρειου άντρου, οίδημα, φλεγμονή, πυρετός. Όλα αυτά όμως αποφεύγονται όταν γίνει ένας καλός σχεδιασμός, χρησιμοποιώντας παρακλινικές εξετάσεις, εκμαγεία μελέτης, και χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα εμφυτευμάτων αξιόπιστο με πολυετή παρουσία στο χώρο.

Τα εμφυτεύματα μου θα διαρκέσουν για πάντα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρόνο με το χρόνο εξελίσσονται δημιουργώντας επιφάνειες ακόμα πιο φιλικές προς τον οστό των γνάθων, ο ανταγωνισμός και η εμπειρία, οδηγεί τις εταιρίες των εμφυτευμάτων χρόνο με το χρόνο να αυξάνουν το ποσοστό μακροβιότητας σε 95% επιτυχίας για 18 -20 χρόνια από 85 % για 10 χρόνια που ήταν στο παρελθόν. Επιπλέον η στοματική σας υγιεινή και οι τακτικές επανεξέτασης καθώς και η αυτοπεποίθηση σας είναι αυτή που θα δώσουν διάρκεια και χρώμα στην επιλογή σας. Προσωπικά πιστεύω πως η λύση τα εμφυτευμάτων, αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του συγχρόνου οδοντιάτρου και μια πραγματική επένδυση για τον ασθενή που σέβεται τον εαυτό του, και θέλει να χαμογελά με αυτοπεποίθηση.