Δημοσιεύσεις

Τα γλυκά στην διατροφή των παιδιών

3 Μαρτίου, 2019 |


Η ζάχαρη και οι γλυκαντικές ουσίες δεν βρίσκονται μόνο στα γλυκά, αλλά και σε πολλά είδη της καθημερινής διατροφής των παιδιών, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμοί, αναψυκτικά, σάλτσες, πίτσες, κορν φλέικς, φρυγανιές, τσίχλες και άλλα. Επειδή λοιπόν η ζάχαρη αποτελείτον κύριο κορμό διατροφής των μικροβίων (που φυσιολογικά υπάρχουν στο στοματικό μας περιβάλλον), αυτά τα μικρόβια μετά την κατανάλωσή της, πολλαπλασιάζονται, απεκκρίνοντας οξέα, τα οποία και καταστρέφουν τα δόντια μας και δημιουργούντερηδόνες (τρύπες).

Εύλογα ο καθένας Θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «για να προστατεύσουμε λοιπόν τα δόντια μας, θα πρέπει να απορρίψουμε τα γλυκά και τη ζάχαρη, από το διαιτολόγιό μας;» "Οχι βέβαια, άλλωστε κάθε τέτοια προσπάθεια και απαγόρευση στα παιδιά, μάλλον θεωρείται μάταιη, αφού τα παιδιά θα βρουν γρήγορα νέες διεξόδους.

Η λύση είναι απλή και επιβεβαιωμένη: θα δίνετε καθημερινά (εάν επιθυμεί το παιδί σας) ένα γλυκό μετά το κυρίως γεύμα του και μετά θα βουρτσίζει τα δόντια του, αλλά τους «γίνεται» και μία σημαντική διατροφική συνήθεια για τη σωστή τους ανάπτυξη, αφού τρώγοντας γλυκά μεταξύ των γευμάτων κόβεται η όρεξή τους και δεν τρώνε το κυρίως γεύμα τους. Επίσης τρώγοντας γλυκό μεταξύ των γευμάτων θα φάνε μεγαλύτερη ποσότητα απ' ότι αν κατανάλωναν γλυκό μετά το γεύμα.Έτσι μειώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι αν τα παιδιά σας τρώνε γλυκά μόνο μετά το πρωινό ή το μεσημεριανό τους γεύμα (ως μέρος του γεύματος - επιδόρπιο) και έπειτα βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια τους εξασφαλίζουμε ένα υγιές στόμα χωρίς να τους στερούμε τις μικρές τους αυτές απολαύσεις.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να βλέπουν, να τηρούν το πρόγραμμα αυτό και οι γονείς και φυσικά να μην παρεμβαίνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες λέγοντας «έλα φάε ένα γλυκό, μια φορά δεν πειράζει». Το παιδί θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό είναι μέρος της διατροφής του και όχι τιμωρία. Όχι μόνο γιατί θα 'χει γερά δόντια, αλλά και γιατί θα 'χει ένα υγιή οργανισμό που θα 'χει μάθει να διατρέφεται σωστά.