Δημοσιεύσεις

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

3 Μαρτίου, 2019 |


"Ένα ακόμη παιδί... ένα λιγότερο δόντι", έλεγαν παλαιότερα!

Αυτό φυσικά συνέβαινε και συμβαίνει, όχι γιατί έφταιγε το παιδί αλλά μάλλον η μητέρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης,καθώς και κατά την περίοδο της ήβης,την περίοδο λήψης αντισυλληπτικών δισκίων, τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου, όπως και την περίοδο της εμμηνόπαυσης... ύπαρχουν μεταβολές των γεννητικών ορμονών, οι οποίες σε συνδυασμό με την ύπαρξη οδοντικής πλάκας δημιουργούν μια έντονη εικόνα φλεγμονής των ούλων γνωστή ως "ουλίτιδα της εγκυμοσύνης", "εφηβική ουλίτιδα", "εμμηνοροϊκή ουλίτιδα", ή "ατροφική ουλίτιδα",αντίστοιχα.

Ο επιπολασμός της περιοδοντικής νόσου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ποικίλει από 35% ως και 100%. Σήμερα πιστεύουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί ουλίτιδα αλλά ελαφρά φλεγμονή που προϋπάρχει και που κάτω απο συνθήκες κακής στοματικής υγιεινής και της επίδρασης των γεννητικών ορμονών εκδηλώνεται εντονότερα.

Η περιοδοντική φλεγμονή παρατηρείται κατ'εξοχήν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μεταξύ δεύτερου και τρίτου μήνα και συσχετίζεται με την αύξηση γεννητικών ορμονών: των υποφυσιακών γοναδοτροφινών. Επίσης μεταξύ έβδομου και όγδοου μήνα παρατηρείται και πάλι έντονη φλεγμονή και οφείλεται στην αύξηση μιας ακόμα γεννητικής ορμόνης: της προγεστερόνης.

Η αύξηση της ορμόνης αυτής προκαλεί αγγειακές μεταβολές, (διαστέλλονται οι φλέβες των ούλων) τα ούλα μαλακώνουν και γίνονται ευάλωτα σε μολύνσεις. Το χρώμα τους μεταβάλλεται απο ανοικτό ερυθρό μέχρι ερυθρομέλανο,αιμορραγούν εύκολα ενώ παράλληλα παρατηρείται έντονη αύξηση του όγκου των ούλων και των μεσοδόντιων θηλών κυρίως των άνω και κάτω προσθίων δοντιών.

Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός απο τη φλεγμονώδη υπερπλαστική ουλίτιδα εμφανίζεται στα ούλα αντιδραστική μορφή όγκου γνωστή ως "επουλίδα εγκυμοσύνης" (σαν μπαλάκι σε μέγεθος ρεβυθιού πανώ στα ούλα-εξωτερικά), η οποία δε πρέπει να φοβίζει την εγκυμονούσα, γιατί εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη.Αν βέβαια είναι ιδιαίτερα επώδυνη και αιμορραγεί,ο θεράπων οδοντίατρος θα κρίνει ή όχι την αφαίρεσή της.

Γενικότερα, είναι σωστό κάθε γυναίκα που ανακαλύπτει πως θα γίνει μητέρα... ακόμα κι αν πιστεύει πως "χαίρει άκρας στοματικής υγείας" να επισκέπτεται τον οδοντίατρό της, για μια επιστημονική διαβεβαίωση αυτής της καλής υγείας. Επίσης η εγκυμονούσα θα πρέπει να ενημερώσει τον οδοντίατρό της για την ύπαρξη της εγκυμοσύνης,αποφεύγοντας έτσι ακτινογραφίες κυρίως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου συντελείται η οργανογένεση και μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Ο θεράπων οδοντίατρος γνωρίζει πόσο αναγκαία είναι η ακτινογραφία...έτσι σε συνεργασία με το γυναικολόγο και πάντα τοποθετώντας στην εγκυμονούσα ποδιά ακτινοπροστασίας(απαραίτητη για κάθε γιατρείο) μπορεί να ακτινογραφήσει.

Μέλλουσες Μητέρες:
Εφόσον διαπιστώσετε την εγκυμοσύνη σας,επισκεφτείτε τον οδοντιατρό σας...εκείνος θα σας ενημερώσει για το σωστό τύπο οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας που θα πρέπει να χρησιμοποιείσετε, καθώς και για τον ορθό τρόπο βουρτσίσματος.
Επίσης, απαραίτητη και σε καθημερινή βάση θα πρέπει να είναι η χρήση στοματικού διαλύματος, πλούσιο σε περιεκτικότητα φθορίου.
Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία οποιαδήποτε οδοντιατρική παρέμβαση κάτω από την επίδραση τοπικού αναισθητικού, μην διστάσετε, δεν δημιουργεί παρενέργειες στο έμβρυο.Είναι απόλυτα ακίνδυνο! Προσπαθείστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες,χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Προτιμείστε καλόβρασμένα λαχανικά και όχι ωμά.
Φυσικά μην καπνίζετε και μην πίνετε αλκοολούχα και αεριούχα ποτά.
Ασκηθείτε ήπια χωρίς κόπωση.
Χαρείτε την εγκυμοσύνη σας και απολαύστε αυτή τη μοναδική εμπειρία χωρίς οδοντικούς πόνους και ξενύχτια.

Η πρόληψη και η ενημέρωση από τον οδοντιατρό σας θα σας εξασφαλίσει ένα υγειές χαμόγελο για το νέο μέλος της οικογένειας σας.