Δημοσιεύσεις

Ορθοδοντική θεραπεία. Καθημερινές ερωτήσεις και προβληματισμοί.

3 Μαρτίου, 2019 |


Είναι η θεραπεία που γίνεται από ειδικό ορθοδοντικό και διευθετεί ανωμαλίες στις σχέσεις των γνάθων ή των δοντιών μεταξύ τους.

Ποιος θα με ενημερώσει αν χρειάζομαι ορθοδοντική Θεραπεία; Φυσικά ο οδοντίατρος σας είναι αυτός που έχει δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση και θα κρίνει εάν πρέπει να παραπεμφθείς σε ειδικό ορθοδοντικό ή όχι.

Παρ' όλα αυτά θα μπορούσες να μοιραοτείς μαζί του, εάν κάποιο μικρό κενό (διάστημα) ή κάποιο στραβό (ά) δοντάκι (α) σε ενοχλούν αισθητικά, ακόμη και αν δε χρήζεις κάποιας επιβεβλημένης ορθοδοντι­κής θεραπείας.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία; Δεν υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα. H Θεραπεία ποικίλει ανάλογα του προβλήματος. Πάντως η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρεία προτείνει την ηλικία των 7-Θ ετών ως χρόνο έναρξης, εκτός και αν προκύψει ανάγκη θεραπείας νωρίτερα.

Τι είναι τα σιδεράκια; Είναι ένα σύστημα που αποτελείται:
α. Από μεταλλικά δαχτυλιδάκια που συγκολλούνται στα πίσω δοντάκια.
β. Από μεταλλικά συγκολλούμενα τεμάχια (ορθογώνια παραλληλόγραμμα) που τοποθετούνται στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με
γ. Λεπτό σύρμα νικελίου - τιτανίου το οποίο εφαρμόζει επάνω στα δόντια ώστε εκείνα να μετακινηθούν στην ορθή θέση. 5.

Ποια στάδια περιλαμβάνει η θεραπεία μου; Η Θεραπεία χωρίζεται σε τρία στάδια:
α. Διαγνωστικό: στο οποίο παίρνονται μέτρα για να φτιαχτούν εκμαγεία μελέτης, φωτογρα­φίες, πανοραμική ή κεφαλομετρική ακτινο­γραφία και τίθεται η διάγνωση.
β. Θεραπευτικό: στο οποίο συγκολλούνται τα σιδεράκια και δίνονται οδηγίες και διευκρινή­σεις για τη μάσηση, τη στοματική υγιεινή κ.ά. ξ ση ώστε να ρυθμιστεί η αύξηση της ασκούμενης πίεσης των συρμάτων στα δόντια.
γ. Συντήρηση: στο οποίο τοποθετείται ένα κινητό μηχάνημα με σκοπό τη διατήρηση στη συγκεκριμένη Θέση της υπάρχουσας κατάστασης των δοντιών ή των γνάθων.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι ορθοδοντικής αποκατάστασης; Υπάρχουν τα κινητά μηχανήματα οπως εξωστοματικά, συγκρατητικά καθώς και τα ακίνητα, τα οποια μπορεί να είναι πλαστικά, πορσελάνης, ζιργκονίας, τα οποία είναι πιο αισθητικά από τα μεταλλικά σιδεράκια.

Υπάρχει κάτι στο οποίο θα με περιορίσει μια ορθοδοντική θεραπεία; Στην αρχή χρειάζεται λίγο υπομονή και προσπάθεια διότι δεν παύει να ειναι μια καινούργια κατάσταση στο στόμα σου! Χρειάζεται αυξημένη στοματική υγιεινή καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται κολλώδεις τροφές όπως τσίχλες, καραμέλες, παστέλια κ.ά. Επιπλέον, εάν έχεις κάποια αθλητική δραστηριότητα, σκόπιμο θα ήταν να κατασκευασθεί ένας νάρθηκας προστασίας, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί των χειλών σου ή των δοντιών.

ΣΧΟΛΙΟ: Η ορθοδοντική θεραπεία εκτός από αισθητική παρέμβαση αποτελεί και λειτουργική λύση αφού θεραπεύει τη φώνηση, την άρθρωση, μάσηση και προλαμβάνει την ανάπτυξη μελλοντικών τερηδόνων, αλλά και περιοδοντικών νόσων καθώς επίσης αυξάνει την αυτοπεποίθηση δίνοντας την ικανοποίηση της θεραπείας σε κάθε ηλικία. Τολμήστε το!