Δημοσιεύσεις

Επικαλύψεις Οπών Και Σχισμών (Sealants)

3 Μαρτίου, 2019 |


Γιατί να κάνω επικαλύψεις; Οι επικαλύψεις λειτουργούν προφυλακτικά, προστατεύοντας το μόνιμο δόντι (γομφίους) από την τερηδόνα, γεμίζοντας τις βαθιές σχισμές των μασητικών τους επιφανειών με διαφανές ή λευκό αποφρακτικό υλικό (sealant). Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος τοποθέτησης των επικαλύψεων; Συνήθως τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση της ανατολής των πρώτων και δεύτερων γομφίων δηλαδή μετά τα έξι και δώδεκα έτη αντίστοιχα (αφού είναι και τα δόντια με την μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από την τερηδόνα).

Ποιος είναι ο τρόπος τοποθέτησης των επικαλύψεων;
Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο τρόπος τοποθέτησης τους είναι απλός, αφού δεν χρησιμοποιείται «τροχός»... η όλη διαδικασία αρχίζει με τον καθαρισμό της επιφάνειας που θα δεχθεί το αποφρακτικό υλικό, απομακρύνοντας την οδοντική πλάκα από τις οπές και τις σχισμές του δοντιού (αφού είναι και η κυρίαρχη αιτία για την δημιουργία αρχόμενης τερηδόνας). Έπειτα γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία της επιφάνειας για να δεχθεί το υλικό που θα εμφράξει τελικά τις βαθιές αύλακες του δοντιού, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία τερηδόνας.

Ποιο είναι το κόστος και πόσο διαρκούν οι επικαλύψεις;
Το κόστος είναι περίπου το μισό από μία συνήθη έμφραξη (σφράγισμα) και η διάρκειά τους (κατόπιν παρακολούθησης) είναι από ένα έως πέντε έτη.

ΟΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΝΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.