Δημοσιεύσεις

Αόρατη ορθοδοντική θεραπεία

3 Μαρτίου, 2019 |


Πρόκειται για μια νέα μέθοδο ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών με αόρατους θερμοπλαστικούς νάρθηκες –aligners- οι οποίοι μοιάζουν με τα «μασελάκια» της λεύκανσης.

Δεν προκαλούν ερεθισμό στο στοματικό βλεννογόνο παρά μια μικρή υπερπίεση τις δύο πρώτες μέρες.

Ο ασθενής μπορεί εύκολα να τα αφαιρέσει, να βουρτσίσει τα δόντια του, να φάει και κατόπιν να τους ξαναφορέσει. Το πρώτο 24ώρο η ομιλία έχει προσαρμοστεί κατά το 80%, γεγονός που δεν αποκλείει τον ασθενή από τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή: χρειάζονται δύο αρχικά μέτρα αποτύπωσης προκειμένου να κατασκευασθούν τα εκμαγεία μελέτης. Κατόπιν κατασκευάζονται οι διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι εναλλάσσονται με νέους, διαφορετικής διαμέτρου ώστε να δημιουργείται κάθε φορά προοδευτική μετακίνηση των δοντιών.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας αφορά όλους εκείνους που αποτελούν ένδειξη για τους διαφανείς νάρθηκες (διάγνωση που καθορίζεται από τις ακτινογραφίες μελέτης και την κλινική εξέταση),επιπλέον αφορά ενήλικες που για λόγους αισθητικούς, κοινωνικούς κ.α δεν επιθυμούν την κλασσική ορθοδοντική με τα σιδεράκια.
Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από το είδος του προβλήματος, παρ' όλα αυτά διαρκεί περίπου από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι η πιο ατραυματική, αισθητική και πολλά υποσχόμενη ορθοδοντική θεραπεία.